Caisele

duminică, 20 aprilie 2014

caise
Tara natala a acestor fructe este China din zonele montane, unde sunt cultivata de peste 4000 de ani. Pe decursul anilor au traversat Imperiul Persan, Orientul Mijlociu, Grecia, Italia unde au "inflorit" pur si simplu, peste ani, caisele s-au raspandit in toata Asia, Europa, Orientul Mijlociu cat si in SUA - California.




Fructele sunt o sursa de vitamina A, B1, B2, C, fier, calciu, fibre alimentare, potasiu, magneziu si fosfor.

Caisele au ajuns renumite din cauza pielitei lor catifelate, gustul dulce si parfumul delicat. Caisele sunt renumite ptr. pielita lor catifelata, parfumul delicat si gustul patrunzator de dulce. Daca fructul este usor verzui, atunci nici aroma fructului nu emana in totalitate. De evitat, caisele cu pielita batuta. Gustul uneori este afectat, alteori nu, depinde de petele de pe fruct.

Efectele caisei asupra sanatatii noastre
Culoarea caisei galben-portocalie este de la betacarotenul pe care il are in compozitie, cel care ajuta la sanatatea ochilor, previne aparitia unor tipuri de cancer (mai ales cel de piele), intretine memoria, ajuta la regenerarea tesuturilor si a nervilor.
 Fierul, lupta importiva anemiei, la imentinerea danturii sanatoase si a sistemului osos.
Caisele lupta impotriva stresului, a depresiei si regleaza apetitul.
Celuloza si peptina din compozitie le recomanda in tratarea constipatiilor usoare. Consummate inainte de masa sau chiar dimineata, pe stomacul gol, caisele contribuie la imbunatatirea digestiei. Caisele sunt recomandate si copiilor foarte mici, chiar de la varsta de opt luni.

Daca tineti o cura de 2 saptamani, de a consuma in fiecare zi 500gr-1kg de caise proaspete, ajuta foarte mult pentru inlaturarea oboselii, stresului, asteniei, depresiei. Corpul nostru este revigorat si se invioreaza spiritual.

Calciul, fierul si apa din compozitia caiselor ajuta la evitarea starilor de rau si a diferitelor dezechilibre care sunt produse in corpul uman, mai ales pe timpul verii din cauza caniculei. Eterii, cresc rezistenta din creier la temperaturi ridicate impiedicand lesinul.
 Sucul natural de caise proaspete facut in casa este un foarte bun impotriva racelilor mai ales atunci cand ai febra, pe langa asta trateaza bolile de piele sau arsurile la nivelului epidermei. De preferabil este sa consumi 1-2 pahare pe zi, pentru o digestie mai lenesa. Nu au vreo restrictie, sunt fructe sarace in calorii si pot fi consumate si de persoanele care tin o dieta.
Caisele se mai pot servi in prepararea gemurilor, compot, sucuri (nectar), tarte, budinci ori prajituri.

In compozitia fructelor regasim amigdalina, substanta care are rol important pentru lupta impotriva cancerului si prevenind cu succes aparitia acestor boli eliminand celulele canceroase. Aceasta substanta este cunoscuta din antichitate in China, Egipt, Grecia si Roma Antica, fiind extrasa din migdalele amare si utilizata pentru tratarea unor tumori ale pielii

Din samburii caiselor se obtine uleiul care are proprietati curative in cosmetica, hidratand tesuturile, refac tesuturile si revitalizeaza pielea.

Atentie!
Pentru persoanele sensibile poate provoca reactii alergice, deoarece, in caisele proaspete cat si cele coservate contin salicitat natural, un compus al aspirinii. Din pacate, samburii favoritii tuturor pe care ii spargeam cu aceeasi bucurie in perioada copilarie, nu sunt deloc indicati, deoarece amigdalina poate provoca indigestie sau tulburari gastrointestinale celor sensibili. 

 Sucul natural de caise proaspete facut in casa este un foarte bun impotriva racelilor mai ales atunci cand ai febra, pe langa asta trateaza bolile de piele sau arsurile la nivelului epidermei. De preferabil este sa consumi 1-2 pahare pe zi, pentru o digestie mai lenesa. Nu au vreo restrictie, sunt fructe sarace in calorii si pot fi consumate si de persoanele care tin o dieta.
Caisele se mai pot servi in prepararea gemurilor, compot, sucuri (nectar), tarte, budinci ori prajituri.

In compozitia fructelor regasim amigdalina, substanta care are rol important pentru lupta impotriva cancerului si prevenind cu succes aparitia acestor boli eliminand celulele canceroase. Aceasta substanta este cunoscuta din antichitate in China, Egipt, Grecia si Roma Antica, fiind extrasa din migdalele amare si utilizata pentru tratarea unor tumori ale pielii

Din samburii caiselor se obtine uleiul care are proprietati curative in cosmetica, hidratand tesuturile, refac tesuturile si revitalizeaza pielea.

My favorite blogs

Google+ Followers