Fructele Aronia

luni, 27 octombrie 2014


Pentru ca am savurat un vin sec chiar daca nu a fost unul pe gustul meu, realizat din fructele de Aronia , va prezint (sa zicem) pe scurt despre acest fruct si despre beneficiile sale.

Numele Aronia in limba engleza este chokeberry, in traducere ar fi "boabe socante" deoarece au un gust mai amarui. .Rezistenta arbustului Aronia: pamant secetos, poluanti prezenti in sol, sunt toleranti la anumite boli si alte nefaste elemente. Durata sa de viata (roditoare) este de 20 de ani.

Arbustul este nativ din America de Nord si in Europa a fost adusa in secolul 19 de catre rusi.
Exista doua tipuri de fruct: aronia rosie si cea neagra, desi mai exista si aronia mov, acesta fiind un hibrid natural a celor doua soiuri.

Beneficiile fructelor Aronia:
 Dand un pic la o parte fructele si frunzele sunt folosite in ceaiuri, sunt foarte bogate in vit. P . La aspectul frunzelor sunt ca cele de cires. Toamna, dupa primele ingheturi, frunzele acestui fruct devin rosii-purpurii. Gustul ceaiului cat si mirosul se aseamana cu a boabelor de migdale. La un litru de apa clocotita se adauga 5-6 frunze, se acopera vasul si se lasa la racit. Adaosul de miere si lamaie il face mai revigorant Pot fi folosite si fructele uscate. Dintr-un kg de fructe stoarse iese circa 600 ml de suc, care se pastreaza cel putin 1 an daca seasteurizează la 92° C. Masa obtinuta dupa stoarcerea fructelor poate fi indulcita si preparata ca gem sau dulceata, care de asemenea au proprietati medicinale.

 Fructele mai pot fi folosite intregi pentru a face marmelade, gemuri, dulceturi, jeleuri, salate de fructe, de asemenea si pentru obtinerea vinurilor, a bauturilor spirtoase, a lichiorurilor  si tot ce se poate de preparat din struguri. Altii folosesc si in iaurturile lactate adaugand sucul fructelor de Aronia. Inghetata a acestui fruct are o culoare frumoasa, purpurie. Sucul este folosit ca si colorant natural pentru pregatirea unei varietati de prajituri si dulciuri.

Pretul unei cutii de numai 250 grame a fructelor Aronia, in tinutul olandez costa 17 euro !!! In Romania, se gasesc ca si fructe uscate cu preturi ce variaza intre 18-23 lei pe punga/cutie.

Aspectele medicinale:

Fructele contin 25-30% substanta uscata: zaharuri, glucoza 6,2 - 10,8%, fibre 3.0 - 3,1%, pectina 0.63 - 0.75%, acid organic 0,7 - 1,3% si antociani1 (600 - 2300 mg%). Este un fruct plin de macro si micro elemenete, precum: fier, calciu, cupru, iod, bor, molibden, mangan, cobalt si potasiu, vitaminele C, P, PP, B6, B2, E și provitamina A. Antocianii in fructele de Aronia contin 1480 gr in 100 de gr fructe proaspete. Al 2-lea fruct bogat in antociani dupa Aronia, este zmeura neagra, fructul matur cu aprox. 320 mg%, in timp ce coacaza neagra contine 250 mg% , cat si murele 205 mg% la 100 g de fructe.

Aronia are cei mai multi antioxidanti din cele 277 tipuri de produse alimentare folosite de catre om, incluzand fructele de padure si alte pomușoare, legume, cereale, citrice si mirodenii. Printre antocianii din aceste fructe de aronia se numara acidurile: cianidin, epicatehin, acid cafeic, quercetina, delfinidina, petunidin, pelargonidin, peonidin si malvadin. Acestia sunt antioxidantii flavonoizi care absorb radicalii liberi (capacitatea de absobtie a radicalilor de oxigen).
Unui om iar fi suficient să consume aprox. 20-30 de grame de fructe de aronia pentru a-si lua necesarul de vitamine peste zi.

Aronia este bun ca si aliment si medicament reducand riscul multor boli, precum :
- cancerul
- bolile hepatice
- bolile cardiovasculare
- inflamațiile cronice
- problemele gastro-intestinale: inclusiv ulcere
- inflamarea ochilor (uveita)
- intareste sistemul imunitar si este un aliment folositor - ca medicament pentru copii, sportivi si convalescenti.

Aronia are efect antiseptic, incetineste procesul de imbatranire, este unul dintre antioxidantii pentru bolile cronice cum ar fi bolile de inima, cancerul, Parkinson, bronsite.
Valoarea energetică e maxim de 63 kcal, iar sucul crud trebuie utilizat cu precautie, de 3 ori pe zi cate 50 ml.

0 comentarii:

My favorite blogs

Google+ Followers