miercuri, 23 aprilie 2014

Legenda Marii Egee


Tezeu, fiul Regelui Egeu, se hotarase sa plece la lupta impotriva minotaurilor din Knossos. Inainte de plecarea sa, isi roaga tatal in cazul in care va castiga, sa arboreze steagul alb, iar daca va muri sa arboreze pe cel negru pentru a fi putea vazut la departare de catre tatal sau rege. In general, steagul negru era arborat pe vas.
Tezeu invinse pe minotaur in Knossos si reusind sa scape din labirinturile cetatii cu ajutorul unui fir de aur, daruit de fiica regelui Minos, Ariadna.


Aceasta isi daduse toata inima lui tezeu, care la randul sau o ajuta sa scape de tatal ei si impreuna se ascund pe insula Naxos. Intre timp, Ariadna se imbolnaveste (dupa alte variante in legenda ar fi fost ucisa de zeita Artemis), iar Tezeu pleaca amarat spre casa, uitand sa mai abordeze steagul alb. Tatal sau, Egeu remarca de la distanta vasul si steagul negru, iar de amaraciune ca fiul este mort, ia decizia sa isi puna capat zilelor aruncandu-se de pe zidurile cetatii in mare. De la vremea aceea, a fost numita Marea Egee, de catre popor si din respect pentru bunatatea si cinstea regelui care a condus.


Marea Egee s-a format in urma cu aproximatie 6000 de ani prin scufundarea puntii de pamant dintre Peninsula Balcanica si Asia Mica. Aceasta punte a lasat in urma ei o multime de insule si o noua mare numindu-se Marea Tracica redenumita dupa Regele Egeu, Marea Egee (Aeugeus - rege legendar al Atenei).

Marea Egee este unul dintre brate ale Marii Mediterane cu o suprafata de 214.000 km patrati, de la N la S masurand 630 km si de la est la V cam 300 km. Marea Egee este legata de Marea Marmara si Marea Neagra prin stramtorile Dardanele si Bosfor.

Reacții:

0 comentarii:

Google+ Followers