Traseul Ormylia - Arnea, Halkidiki

Pentru mine, intr-adevar a fost o excursie, pentru ceilalti din autocar erau cu gandul la meciul de fotbal care s-a sustinut in Arnea, Halkidiki, echipa de fotbal Ormylia urma sa aiba un meci cu echipa din Ierissos.

Ceea ce doream sa va transmit, daca sunteti veniti ca turisti prin zona Halkidiki ori ba chiar mai usor prin Psakoudia, asa ca va sugerez si Arnea printre obiectivele turistice. Pe langa traseul superb pe care ofera peninsula, sigur nu veti spune "nu am chef" ... 

Drumul pana acolo nu veti intalni benzinarii doar in comune, asa ca de preferabil sa aveti rezervorul full inainte de plecare sa nu aveti vreo bucurie. 

Din Ormylia pana in Arnea sunt 47 km si 54 minute fara opriri.
Traseul cu masina/autocarul: Ormylia-Vrastama-Plana-Megali Panagia-Arnea

Cand sunteti deja intrati in Ormylia, va v-a zari in fata un parc cu niste pini inalti, aceasta este numit Parcul Pefka (Parko Pefka) , o luati pe langa parc, apoi virati la dreapta si ce mai mergeti un pic inainte, pe partea stanga se afla o scoala si de altfel virati stanga (pe partea soferului este scoala), urmati traseul si pe partea dreapta ca punct de reper este o casa din piatra cu obloanele verzi, veti vira la dreapta. La iesirea din Ormylia, va fi cimitirul pe partea stanga ca si punct de reper. Continuati drumul tot inainte.
Imagine cu satul Keli
Traseul spre Vrastama
Traseul spre Vrastama
 In Vrastama nu veti intra, se va face o virare la dreapta din scurt, comuna o veti lasa in partea stanga si aveti indicator pentru localitati. 
Dupa ce ati iesit pe soseaua nationala (Poligyros) va veti continua drumul tot inainte, pe drum veti intalni pe partea dreapta la distante diferite 2 cantine (un mini autobuz cu sandvishuri si bauturi racoritoare) in caz ca vreti sa faceti o oprire si sa admirati peisajul. 
Soseaua nationala Polygyros-Megali Panagia-Ierissos
Veti intra intr-un satuc pe nume Plana, dupa ce ati iesit va continuati drumul pana cand veti da de un indicator pe care va spune sa o luati la stanga. Indicatorul de Palochori si Megali Panagia.
Aveti grija, la acea intersectie mai mereu este politia rutiera!
Dupa virare, aveti o sosea luuuunga, pe partea dreapta, daca veti vrea sa vizitati si Megali Panagia aflata pe dreapta ori daca nu, va continuati drumul fara sa mai intrati in localitate.
Soseaua spre Megali Panagia
Cand ati intrat si in penultima localitate Paliochori , la fel indicator spre stanga catre Arnea.
Va veti opri icand sunteti ajunsi in aceasta localitate. Strada principala din localitate se numeste Aristotelous.
Arnea, Halkidiki


O arhitectura deosebita, diferita de cum regasim in peninsula cu iesire la mare, aproape toate casele din Arnea sunt colorate in albastru, galben, portocaliu, indigo si vestitele case din piatra. Sa nu uit de Catedrala Sfantul Stefan care merita vazuta, Biserica se afla in apropierea pietei centrale langa o fosta scoala (in prezent este Primaria) si clopotnita cu ceas. Ceea ce am aflat despre aceasta catedrala, v-o spun si voua . 

Biserica este de mari dimensiuni pe o suprafata de 813 mp, lungime 40,90 m si latime 19.58 m, face parte din categoria cu basilica cu 3 abside si a fost construita in 1812, dupa cum reiese dupa o placa de marmura aflata la fatada cladirii.
 In data de 5 septembrie 2005, biserica a fost complet distrusa dupa un mare incendiu care a izbucnit in interiorul acesteia. 
Din pacate, focul a distrus tot ce se afla: acoperisul care s-a prabusit, imagini, carti, diverse relicve nepretuite si obiecte de valoare istorica si artistica, obiecte din argint si iconostasul din lemn aurit, sculptat si tronul ornat de episcop; a ramas numai zidaria din piatra in picioare. Dupa incendiu, cu ajutorul Ministerului Culturii - Antichitatea Bizantina au renovat biserica si de a face sapaturi arheologice .
In interiorul bisericii a relevat existenta a trei cladiri ma vechi ( o bazilica cu absida mare datand din jurul anului 400 d.Hr.) , o biserica mica cu un singur naos bizantin din secoul 10-11d.Hr si un ediciriu mare dreptunghiular post-bizantin, fara nisa din secolul al 16 -17 d.Hr.
S-au mai descoperit obiecte de lut, marmura, sticla, metal, mortare si peretii, cat si 15 morminte, unele datand din secolul al 16-lea dupa Hristos. Dupa finalizarea restaurarii si sapaturilor arheologice, pe laterelele bisericii (in interior), podeaua este din sticla speciala, pe care pelerinii si vizitatorii au posibilitatea de a merge pe ea, frumos luminat si admirand in mod direct vechea biserica.


Interiorul bisericii
Podeaua bisericii

Alte fotografii de prin oraselul Arnea


 Mi-ar fi placut sa ajung, dar eram singura, prietenii mei erau infometati dupa meciul de fotbal, asa ca singurica am luat-o la picior prin Arnea si dorind sa urmez indicatoarele desi le-am lasat pe alta data.

Piata Arnea pe o parte si pe alta sunt taverne si baruri
Va doresc vacanta placuta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Culesul citricelor in Grecia

Targurile din peninsula Halkidiki

Cum sa-ti faci bucle cu ajutorul unei bentite!