luni, 27 octombrie 2014

Culesul citricelor in Grecia

Pentru cei care nu stiu, in curand va incepe culesul citricelor. In Grecia, iarna mereu a fost un anotimp bland, ninge foarte rar in zonele cu altitudine mai inalta, zapadat topindu-se mai repede!

De cand m-am mutat in Ormylia (peninsula Halkidiki), nu am avut parte de nici un fulg de zapada, chiar daca este o zona muntoasa, desi suntem foarte aproape de Marea Egee, la numai 7 km. Iarna este ca si toamna, mai calduta fata de Romania. Culesul fructelor si legumelor in Grecia se cultiva de 2 ori. In Romania, cartofii se pun in pamant in aprilie, iar la greci abia atunci se culeg si pentru a doua oara se mai face in decembrie! Taierea vitei de vie in Grecia se face in februarie-martie, iar la noi abia aprilie.

Grecia este unul dintre exportatori cunoscuti a acestor fructe: lamai, portocale, grapefruit, kiwi, rodii, mandarine, clementine.  Dumnezeu a stiut cum sa ne imparta vitaminele pe fiecare anotimp, asa cum iarna nu prea ne ofera prea multe, in aceasta perioada avem nevoie de mult fier, calciu, magneziu si vitamina C.

Ceea ce nu stiati despre aceste fructe si pe care le-am experimentat in acesti ani:
- daca va ganditi sa va faceti suc de portocale in casa, nu lasati mai mult de 2 ore in pahar, pentru ca se amaraste;
- sezonul favorit de a cumpara portocale 100% si in citrice in general este intre noiembrie-martie, in aceasta perioada sunt culese;
- Daca ai parte de o portocala uscata si lipsa de suc, asta inseamna ca a fost culeasa inainte de a se coace, la randul ei a fost tinuta intr-un cuptor pentru a-si capata culoarea ca si cum e coapta;
- Citricele sunt pastrate in hale-frigider imense la o temperatura si umiditate speciale, acest procedeu se face pentru export si in afara sezonului. Desi mai exista un soi de portocale care apar vara, desi sunt mai rare , sunt extrem de dulci si pretul este mai piperat. Primavara, sunt portocalele rosii numite sanguine foarte bune pentru suc.

Cele mai multe livezi de portocali, se regasesc in partea de sud a Greciei, in special Argos, unde ca in fiecare an vin foarte multi romani la cules de citrice si nu numai.

Reacții:

0 comentarii:

Google+ Followers